Silverlands. Після прем`єри

"Цей фільм мають побачити всі українці світу!" - амбітна мета творців фільму. І цілком реальна.

Прем`єрний показ стрічки "Срібна Земля. Хроніки Карпатської України 1919-1939" в Ужгороді викликав небачений фурор. Повний зал глядачів у театрі ляльок. Символічно, що ця презентація відбулася в приміщенні колишнього театру "Просвіти" саме 14-го березня, в день, коли 73 роки тому у Хусті о. Авґустин Волошин проголошував незалежність Карпатської України.

А фільм справді заслужив оплески і подяку від глядачів. Це яскравий приклад документалістики в кращих європейських зразках. Чітко витримані три лінії - документальна (закадровий голос), "жива історія" - свідчення очевидців (всього 12 осіб, двоє з яких, на жаль, не дожили до презентації - Михайло Петричко та Панько Панькевич - вічна їм пам`ять!). Але, здається, що найбільше емоцій викликала третя лінія - художня. 

Ось що сказав після фільму Тарас Чолій, продюсер:

Відчувалось, що ми говоримо на одній мові, що наш фільм зачепив струни скрипки і цимбал Срібної Землі, душі цих людей. Саме цього ми і прагнули – емоційно бути єдиними, галичани і закарпатці, сини однієї України. Ми відчували, що історію Карпатської України в Ужгороді знають дуже добре, але наша робота перевершила навіть сподівання найгірших скептиків:) Такі були відчуття, що нам це вдалось. І ми щиро раді з цього, що нам вдалось зрозуміти ту історію і дух тих подій.
 
Ми хотіли щоб цей фільм став посвятою тим людям котрі в 20-х і 30-х жили, творили, любили цю землю, а потім за неї боролись і гинули. Тисячі молодих хлопців і дівчат, інтелігенція, духівництво, військовики, прості селяни і робітники вони спромоглись за 20 років створити культурну і самодостатню націю – частину Українського народу. Ми хочемо щоб цей фільм став памятником і тим чия доля була трагічна, чиїх могил немає, тим кого не дочекались вдома. Августин Волошин, Михайло Колодзінський, Зенон Коссак, Олександр Блистів, сотні і тисячі галичан, волинян і закарпатців котрі боронили свої переконання і цей край і згодом впали в бою, чи були закатовані і розстріляні таємно, тим багатьом про кого сьогодні невідомо.
А ось як відреагували львів`яни на прем`єру:

19 березня 2012р.

Теги: Карпатська Україна, кіно

Коментарі

Іван 2012-03-20 / 17:42:23
Буде прикро, якщо колектив, який працював на створення цієї стрічки, відійде від теми... Хвалити чи ганити фільм - чи в цьому справа?. Ми, хто його бачив, маємо можливість висловити свої міркування. Але якщо таких фільмів не буде?!.

409 2012-03-20 / 16:52:20
Фільм справді справив враження на всіх, хто його бачив. Добре, коли за таку справу беруться розумні й талановиті люди, в яких нема неправди за собою.

Костак 2012-03-20 / 11:24:28
Коли довго чекаєш, а отримуєш значно більше, ніж сподівався,- переживаєш закономірне збентеження, емоційне збудження, щирий захват і т.д., і т.д. Підсвідомість натякає, що невдовзі цей стан мине, і зможеш глянути на справу об"єктивно. Часу минуло, здається, достатньо, а враження залишаються тими ж. Отже, цей фільм - щось значно більше, як лише документальна хроніка. Це наснажує...


Андрій Ребрик
Публікації:
/ 13 листопада 1937 р. У цей день Україна втратила своїх найкращих дітей
...і про джерела...
/ 1Поезія Василя Гренджі-Донського у Пластовому Альманасі, 1976
/ 1І редактор, і духовний побратим…
/ 6Увесь архів міжвоєнного пластового часопису "Пластун" доступний онлайн
/ 8До питання заснування Пласту на Закарпатті
/ 2Від Великого Бичкова до Клівленда: цікаве про пластові прапори
In memoriam. Небесна сотня
/ 2Пам`ятай про #Крути
/ 1Відео з закарпатськими пластунами 1936 року
/ 1Що стояло на озброєнні Карпатської Січі?
/ 1Августин Волошин. 140
Євромайдан. Ужгород
/ 1Актуальність, що перевірена часом
/ 4Відкриваючи архіви: радіовиступ 1936 року в Кошицях
/ 2Василь Федак: з історії спорту на Закарпатті
/ 2Йосип Бокшай і становлення Пласту на Закарпатті
/ 4Український пластовий музей в Клівленді
/ 4З архівів: щоб не припадало пилом
/ 4Моя Карпатська Україно: Зореслав
/ 1Герої Карпатської України: Олександр Блистів-”Гайдамака”
/ 4У пам`ять про Івана Марґітича
/ 4Легендарний подвиг героїв Крут
/ 27Як відзначали день Злуки в Карпатській Україні, 22 січня 1939
/ 4Ужгород стане першим містом в Україні, до якого приїде Вогонь з Вифлеєму
» Всі записи